Marmet
adalah teknik memerah susu dengan menggunakan tangan tanpa sebarang bantuan
pam.
Berikut adalah langkah-langkah dalam teknik marmet:
1.
Kedudukan ibu jari (di atas puting) dan dua jari pertama (di bawah puting)
kira-kira 1 inci dari puting, walaupun tidak semestinya di
tepi luar areola. Gunakan ukuran ini sebagai panduan, kerana dada dan areola berbeza dari segi saiz dari seorang wanita yang lain. Pastikan jari tangan menjadi huruf "C" dan kedudukan jari adalah pada pukul 6 dan 12 selaras dengan
puting. Perhatikan jari diletakkan supaya takungan susu terletak di bawah.
2.
Tolak terus ke dinding dada
•
Elakkan menyebarkan jari lain.
•
Untuk payudara yang besar, angkat payudara dan kemudian tolak ke dalam dinding
dada
3. Tolak dan golekkan ibu jari dan jari ke hadapan pada masa yang sama. Gerakan ini memampatkan dan mengosongkan takungan susu tanpa mencederakan tisu payudara yang sensitif.
Nota
kedudukan ibu jari semasa melakukan langkah ini seperti yang ditunjukkan dalam
ilustrasi.
4. Ulangi langkah secara rythmic. Ulangi tolak+golek, tolak+golek sehingga kilang susu kosong.
5.
Putar ibu jari dan jari untuk susu takungan lain, dengan menggunakan kedua-dua
tangan pada setiap payudara.
Elakkan perkara ini:
1. Jangan memerah payudara, kerana ini boleh menyebabkan lebam.
2. Gelongsoran yang lebih boleh menyebabkan kulit payudara melecet dan menyakitkan.
3. Elakkan menarik puting yang boleh menyebabkan kerosakan tisu.
MASALAH SUSU KURANG? SATU SOLUSI DAPATMEMBANTU MASALAH INI.
No comments:
Post a Comment